Prägling och stansning av trycksaker

prägling av trycksaker

 

Med vår Heidelberg Vinge och vår Heidelberg Cylinder kan vi prägla eller stansa dina trycksaker för att skapa fina effekter.

 

Prägling

Prägling innebär att arket kläms under hårt tryck mellan en patris och en matris (positiv form och negativ form). Effekten blir då att t.ex. en logo kan bli endera upphöjd eller nedsänkt. Det här kan bliväldigt effektfullt. För att göra en prägling krävs först att vi gör en präglingskliché av både den positiva och negativa formen. Själva klichén blir en del i grundkostnaden men denna kan återanvändas till nästa beställning och kostar då ingenting. En präglingskliché håller dock inte för evigt och till slut måste en ny tillverkas. Monteringen eller placeringen i maskinen samt inställningen kräver också en stund somligger i grundpriset för första exemplaret, därefter bir det väldigt ekonomiskt att göra en större upplaga.

Det som skiljer vår Vinge från vår cylinder är framför allt formatet på ark som går igenom maskinen. Tiden att ställa in ta längre tid på Cylindern men vid en större upplaga kan fler exemplar präglas eller stansas samtidigt.
Cylindern kräver en större form som kostar lite mer än den mindre till Vingen, å andra sidan ryms det fler på arket.
Vid offerförfrågan räknar vi på vilken maskin som blir mest ekonomisk att använda för just din produktion.

En präglingsklicé kan också vara gjord i metall utan den negativa formen. En sådan används till att foliera tillsammans med värme. Vi väljer då att kalla klichén för foliekliché och själva präglingen kallar vi för folieprägling. Folien, som kan vara t.ex. guld eller silver, kläms mellan pappret och klichén och smälter fast på trycksaken när klichén är varm.

 

Stansade trycksaker

När en trycksak ska ha en anna form än rektangulär krävs lite mer än våra vanliga skärmaskiner. Skärmaskinerna är kanonbra då de skär tjocka buntar med papper, men de kan bara skära rakt. Om trycksaken ska vara rund, eller ha formen av en mapp, eller kunna gå att vika ihop till en förpackning så måste vi stansa ut den specialla formen.
Maskinerna vi använder är samma som för prägling men istället för att använda en kliché monterar vi istället i en stansform.
Stansformen består av en tjock plywood-skiva med laserfrästa spår för skärstål och bigstål. Skärstålet skär genom pappret som namnet antyder opch bigstålet lägger en biglinje som gör att arket vill vika sig på just det stället.
Dessa stansformar kostar att ta fram första gången men kan sedan återanvändas många gånger.
Vi anlitar Gerdins i Norrland för att göra stansformar och de hjälper även oss att ta fram konstruktioner för speciella ändamål.

En del stansformar återkommer som vanliga produktioner. Till exempel konferensmappar, offertmappar, dörrhängare osv. Sådana stansformar har vi i vårt eget sortiment och då kan du låna dessa istället för att ta fram en egen. När vi levererar visitkort förpackar vi dessa i en kartong som vi har tillverkat själva. Kontakta oss för att kolla vad vi har.

Är det bara några enstaka exemplar som ska tas fram eller om du vill testa din idé behöver vi inte ta fram en särskild stansform. Då kan vi istället skära ut formen samt lägga bigmarkeringar i vårt CNC-styrda skärbord från Esko Kongsberg. 

Se en liten film om hur det går till

 

Kontakta oss för prisförslag och rådgivning:

Telefon: 090 - 77 02 94