Vill du trycka din egen bok? Vi hjälper dig genom hela processen. Ta gärna kontakt med oss redan när du börjar planera din bokutgivning, då kan vi hjälpa dig med tips och råd som gör själva tryckningen mer ekonomisk. I många av de bokproduktioner som vi varit med om har dialogen börjat långt innan trycket bokas in. Efter ett första möte har vi tittat på olika format, bindningar och andra förädlingar som ger dig en bild av vad som är möjligt, vilka saker som går att spara in pengar på osv.
Hur ska din bok distribueras? Behöver du hjälp att ta fram ISBN-nummer? Vill du ha hjälp att lagra och skicka ut boken? Besluten är många och vi finns behjälpliga hela vägen.
Böcker har vi tryckt sedan flera generationer tillbaka, åtminstone sedan 60-talet.
Inbindningar
Med hjälp av landets duktiga bokbinderier kan vi erbjuda alla typer av bindningar. Linnetrådhäftade pärmar, mjuka som hårda. Hårdpärm med skyddsomslag, folieringar, laminering, limbindning.
Kapitälband och märkband
Om du gör en bok med hårdpärm är det väldigt snyggt att använda kapitälband och ibland även märkband.
I filmen nedan visar vi hur det går till att offsettrycka böcker samt att på ett ekonomiskt vis trycka på flera språk med svartplåtsbyte
I filmen nedan visar vi hur det går till när vi digitaltrycker böcker i mindre serier. Denna teknik är perfekt för små serier, avhandlingar och enklare produktioner.
I filmerna ovan trycktes böcker med moderna tekniker. Den äldre tekniken kallas boktryck, ett begrepp som är lite förvirrande. På engelska heter det Letterpress och är ett betydligt bättre ord då tekniken handlar just om att pressa in bokstäverna eller formen i pappret, vi väljer därför hellre att använda engelskans begrepp Letterpress. Här trycker vi med högtryck vilket innebär att det som ska tryckas finns i en negativ form med upphöjda ytor på de delar som ska tryckas, färgen rullas på topparna och pressas sedan mot pappret i upp till 4 tons tryck. Beroende på hur tjockt pappret är samt hur hårt tryck vi använder så blir tryckytan mer eller mindre taktil.
Vi har ett litet urval av bokstäver gjutna i bly (kallas kast) men att sätta en hel bok med kast vore idag ett inneffektivt sätt att producera en bok, då väljer vi hellre att trycka med offset eller digitalt beroende på upplaga.
Vill du till exempel ha ett visitkort med letterpress kan vi ta fram en tryckkliché för ändamålet och trycka på klassiskt vis. Fyrfärgsbilder går inte att trycka på detta viset utan här är det grafik i någon ensata färg som gäller, men för den insatte är det ett väldigt lyxigt tryck.
Maskinerna vi använder är från 50- och 60-talet, långt före dagens offsetteknik.
Samma maskiner kan vi även använda för att prägla och stansa. Läs mer på sidan om prägling och stansning