Offsettryck

Optimal tryckmetod för stora upplagor av till exempel böcker, magasin, brevpapper, rabattkuponger och broschyrer.

Stora Volymer

I offset trycker vi alla de vanliga produkterna men i lite större upplaga. Vill du ha en broschyr i 10 exemplar trycker vi den digitalt, men vill du ha den i 500 exemplar eller kanske till och med 50 000 exemplar är offset den absolut bästa tryckmetoden. Vår press trycker 16000 stora ark i timmen.

Offset innebär att färgerna i tryckfilen separeras i fyra färger: Cyan, Magenta, Gul och Svart (CMYK). Färgerna delas upp i ett raster som bränns in på tryckplåtar av aluminum. Rastret består av prickar i olika storlekar som tillsammans blandas i ögat och blir den färg som avses. Varje plåt monteras i varsit färgverk med respektive färg. Färgen förs över på plåten och fastnar endast på de punkter där rastret finns, sedan förs färgen över till en gummiduk för att därefter pressas mot pappret.

Noggrannt Kvalitetsarbete

Allt som trycks i vår offsetpress hanteras extremt noggrannt för att få en absolut bästa kvaliteten. Tryckarken trycks med kontrollrutor som vi scannar och från dessa kan vi utläsa flera variablar. Det handlar bland annat om storlek på olika punkter, mängden av varje färg och hur färgen upplevs av det mänskliga ögat. Vi arbetar med avancerade system för att kontrollera att trycket håller sig inom ISO 12647-2, som är den internationella tryckstandarden för kvaliteten på trycksaker.

Varje tryckproduktion ger en mängd olika läsningar. Dessa läsningar använder vi för att upptäcka genomsnittliga felaktigheter från ett perfekt tryck och sedan använder vi dessa läsningar för att göra justeringar till nästa jobb. Då vi löpande använder denna teknik för att optimera kvaliteten på våra trycksaker kan vi stolt garantera att vi generellt ligger inom den godkända toleransen för ISO-standarden, något som inte är möjligt att nå utan ett stort intresse och ett strukturerat kvalitetsarbete.

Dubbelt så snabbt

Vår tryckpess är en 8-färgs-press från japanska Komori. Med åtta färger avses att vi först trycker fyra färger, sedan vänds arket i pressen och trycker fyra färger till på baksidan av arket. Det låter som en självklarhet att båda sidor på arket trycks, men det vanligaste hos tryckerier är faktiskt att en sida trycks först för att tryckaren sedan manuellt ska vända pallen och trycka andra sidan på arket, detta tar alltså dubbelt så lång tid. Varje färg kräver ett tryckverk så för att kunna trycka 4+4 färger krävs 8 verk.

Specialfärger

Istället för att vända arket i mitten kan vi också använda de sista fyra verken för att trycka specialfärger som inte går att blanda av Cyan, Magenta, Gul och Svart. Det skulle till exempel kunna vara silver, guld, neon och pastell. På så vis går det att få ett tryckark med vanliga bilder och text samt dekorfärger (Pantone PMS) av helt annan typ. Du är välkommen in till oss för att kika på de olika Pantone-kartorna.

Minimalt med spill

Med vår offsetpress är starttiden så kort den bara kan bli med minimal spillåtgång. Vi trycker också helt alkoholfritt varpå vår miljöpåverkan minskas.

Läs mer om vårt miljöarbete här.