Sveriges hetaste fågel!

Så som Ahlgrens bilar är sveriges mest sålda bil måste väl ändå Svanen vara sveriges mest eftertraktade fågel. Det var just därför vi för ganska precis ett år sedan påbörjade vårt omcertifieringsarbete. Kanske inte det enklaste vi varit med om - men ack sådan otrolig känsla att klara alla hårda krav!

I början på 2024 blev äntligen vår omcertifiering enligt svanens nya hård krav godkänd. Vi fortsätter med andra ord vara ett svanenmärkt tryckeri som kan leverera svanenmärkta trycksaker. Coolt, tycker vi! Det är coolt att vara snäll och vi vill vara snäll mot miljö och människa. Därför är svanen ett självklart val för oss.

Svanens certifiering har inte bara en inverkan på miljö som i vårt klimat - också på människors direkta miljö. Svanen kräver förändring på riktigt - kemikalier, papper, energiförbrukning och annat kontrolleras noggrannt. En del saker begränsas i sin användning, andra saker byts ut helt och hållet.

Att äntligen klara alla krav var inte helt enkelt. Ska vi vara ärliga fick vi ett antal gånger räkna om och och räkna rätt. Men vad krävs då för ett tryckeri eller en trycksak att bli svanenmärkt? Nedan listar vi några av de krav som ställs.

• Användning av hållbart tillverkat papper.
• Strikta krav för användning av kemikalier och PVC-plast.
• Gränser för energiförbrukning.
• Gränser för användning av kemikalier som innehåller VOC.
• Underleverantörer, t.ex. bokbinderier, som efterbehandlar en svanenmärkt trycksak måste även de vara godkända av Nordisk Miljömärkning.
• Tryckeriet har spårbarhet för de Svanenmärkta trycksakerna så de lätt kan skiljas från trycksaker som inte bär Svanenmärket.

Det är alltså skillnad på ett svanenmärkt tryckeri och en svanenmärkt trycksak. Vissa krav ställs specifikt för en märkt trycksak, t.ex. att den inte får innehålla PVC. Hör av dig till oss om du vill veta mer!

Vi hoppas att ni uppskattar en lokal, svanenmärkt producent av kvalitativa trycksaker. Vi tror stenhårt på en grön framtid för tryckeribranschen och hoppas att vi är en liten del i den utvecklingen.